Yesterday my sister asked me for the recipe of my cheesecake as i made it when i was last in Morocco and she loved it. So i decided instead of emailing it to her i would share it with you all here in the blog...
This recipe is actually a mixture of two other recipes :The first one i saw it on TV and the second one i found it on the Internet , i tried both of them and there were things missing in both of them , so i decided to combine the two and create my own recipe and here it is : {this pic is actually taken with my cell next time i promise better quality pics:) }
For the decoration:
Preparation :
This recipe is actually a mixture of two other recipes :The first one i saw it on TV and the second one i found it on the Internet , i tried both of them and there were things missing in both of them , so i decided to combine the two and create my own recipe and here it is : {this pic is actually taken with my cell next time i promise better quality pics:) }
Cheesecake:
Ingredients : 200 g biscuits (Example: Tennis biscuit…)
80 g butter
300 g cream cheese{ (Philadelphia or Kiri (not the squares but a block I,found it in Pick n'Pay) tried them both and in both cases the result was quiet good )}
1 tin condense milk
½ glass full cream milk
1teaspoon of vanilla essence or lemon zest or even few strawberries if you are in a berry mood…
250ml crème fraiche (not fresh cream but crème fraiche and you’ll find it in Wollies)
5 sheets of gelatin or 4 teaspoons of gelatin powderFor the decoration:
I used coulis of mixed berries (mixed berries crushed in magi_mix)
1 sheet of gelatin softened in cold waterPreparation :
- The base:
- In a machine (Ex: Magi-mix), process the biscuits until the mixture resembles breadcrumbs (it mustn’t be too fine) , if u don’t have the machine put the biscuits in a plastic bag n hit it with a rolling pin.
- Add the melted butter and mix thoroughly , and using a table spoon press the mixture evenly over a base of a springform tin of 22 to 24 cm. Refrigerate at least for 30 min.
- Cream:
- If using sheets of gelatin then make it soft in cold water .
- In a food processor (moulinex) mix the creamcheese , condensed milk, milk, and vanilla essence or your chosen flavour until the mixture is nice and smooth .
- Then melt either the sheets of gelatin (already softened) in 4 table spoon of water or the gelatin powder in 1/3 cup of water over a very low heat.
- Add to the cheese mixture and mix one more time and then pour the mixture over the chilled biscuit and refrigerate for at least 4 hours .
- Meanwhile prepare the decoration:
- Melt the gelatin (already softened) in 2TS of water or 1/3 table spoon of gelatin powder melted in 2TS of water over low heat.Mix the coulis and the gelatin and pour over the cheese mixture and refrigerate again until set .
Pour vous mes amis au Maroc et ailleurs, vous avez ete nombreux a me demander cette recette , je sais que certains d'entre vous l'ont deja recu mais certains ne l'ont pas , alors la voici comme promis ..
- Cheesecake: Ingredients
200 g be biscuits (ex sable)
80 g de beurre
300g fromage ecreme (Philadelphia ou kiri ou autre…)
Concentre de vanille ou bien le zeste d’un citron ou encore des fraises selon votre humeur…
1 pot de lait concentre sucre
½ verre de lait ecreme.
250 ml de crème fraiche
5 feuilles de gelatine
Decoration: Dans ce cheesecake jai choisit la deco la plus facile
Coulis de fruits rouges (on peut prendre uniquement les fraises a defaut de fruits rouges)
1 feuille de gelatine ramollie dans de l’eau froide .- Preparation:
- D’abord le biscuits :Reduire le biscuit en poudre soit on met les biscuits dans la machine , ou encore a defaut de machine , on met le biscuit dans un sac de plastique et on l’ecrase avec le rouleau a patisserie (mais il ne faut pas le rendre trop fin ), ajouter le beurre fondue et bien melanger .
- Verser le tout dans un moule a chareniere (cest a dire a bord amovible)de 22 a 24cm ,et a l’aide d’une cuillere a soupe tasser cette preparation sur le fond du moule et lisser pour avoir une surface uniforme et mettre au frais pendant 30 min minimum.
- La crème :
- D’abord on ramollit les feuilles de gelatine dans de l’eau froide
- Dans un Food processor (moulinex) on met le fromage , ensuite la crème fraiche , le lait concentre, le lait ecreme et la vanille ou la saveur choisit , et on mélange le tout bien comme il faut.
- Puis on fait dissoudre la gelatine ramollie dans 4 cuilleres a soupe d’eau sur feu doux et on l'ajoute sur le mélange de fromage. Et on mélange encore une fois.
- Verser cette preparation sur le biscuits et remettre au frais pour minimum 4heures .
- En attendant preparer le décor :
- On fait dissoudre la feuille de gelatine deja ramollit dans 2CaS d’eau sur feu tres doux .
- Melanger le coulis et la gelatine et couvrir le cheesecake de cette preparation et remettre encore une fois au frais .
Enjoy bessaha....
thanks a lot ;)
RépondreSupprimerTebarkellah 3elik a zine ;-) un cordon bleu
RépondreSupprimerPeux tu me dire par quoi je px remplacer la gélatine plz
Merci hassna pour la recette
RépondreSupprimeret bonne continuation ^^
very yummy :)
RépondreSupprimermerci bcp les filles japprecie enormement votre soutien , hassnaa tu peux remplacer la geletine par de l'agar-agar et tu devrais le trouver dans les maguasins bio mais il faudrait doubler les mesures de gelatine cad si la recette demande pour 5 feuilles ou 10g en poudre tu devrais faire 20 g d'agar-agar car celui-la n'est pas aussi fort que la gelatine .....
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