13 mars 2011

The best and easiest cheesecake ever

Yesterday my sister asked me for the recipe of my cheesecake as i made it when i was last  in Morocco and  she loved it. So i decided instead of emailing it to her i would share it with you all here in the blog...
This recipe is actually a mixture of two other recipes :The first one i saw it on TV and the second  one i found it on  the Internet , i tried  both of them and there were  things missing in both of them , so i decided to combine the two and create my own recipe and  here it is : {this pic is actually taken with my cell next time i promise better quality pics:) }

Cheesecake:
Ingredients :
200 g  biscuits   (Example: Tennis biscuit…)
80 g butter
300 g  cream cheese{ (Philadelphia or Kiri (not the squares but a block I,found it in Pick n'Pay)  tried them both and in both cases the result was quiet good  )}
1 tin  condense milk
½ glass  full cream milk
1teaspoon of vanilla essence or lemon zest or even few strawberries  if you are in a berry mood…
250ml  crème fraiche (not fresh cream but crème fraiche and you’ll find it in  Wollies)
5 sheets of gelatin or 4 teaspoons of gelatin powder
 For the decoration:
I used coulis of mixed berries (mixed berries crushed in magi_mix)
1 sheet of gelatin  softened in cold water

Preparation :
  • The base:
  • In a machine (Ex: Magi-mix), process the biscuits until the mixture resembles breadcrumbs (it mustn’t be too fine) , if u don’t have the machine put the biscuits in  a plastic bag n hit it with a rolling pin.
  • Add the melted butter and  mix thoroughly , and using a table spoon press the mixture evenly over a base of a springform tin of 22 to 24 cm. Refrigerate at least for 30 min.
  • Cream:
  • If using sheets of gelatin then make it soft in cold water .
  • In a food processor (moulinex)  mix the creamcheese ,  condensed milk,  milk, and vanilla essence  or your chosen flavour until the mixture is nice and smooth .
  • Then melt either the sheets of gelatin (already softened) in 4 table spoon of water or the gelatin powder in 1/3 cup of water over a very low heat.
  • Add to the cheese mixture and mix one more time and then pour the mixture over the chilled biscuit and refrigerate for at least 4 hours .
  • Meanwhile prepare the decoration:
  • Melt  the gelatin (already softened) in 2TS of  water or 1/3 table spoon of gelatin powder melted in 2TS of water over low heat.Mix the coulis and the gelatin and pour over the cheese mixture and refrigerate again until set .
VERSION FRANCAISE:

    Pour vous mes amis au Maroc et ailleurs, vous avez ete nombreux a me demander cette recette , je sais que certains d'entre vous l'ont deja recu mais certains ne l'ont pas , alors la voici comme promis ..
     Cheesecake: Ingredients
    200 g be biscuits (ex sable)
    80 g de beurre
    300g fromage ecreme  (Philadelphia ou kiri ou autre…)
    Concentre de vanille ou bien le zeste d’un citron ou encore des fraises selon votre humeur…
    1 pot de  lait concentre sucre
    ½ verre de lait ecreme.
    250 ml de crème fraiche
    5 feuilles de gelatine
    Decoration:
    Dans ce cheesecake jai choisit la deco la plus facile
    Coulis de fruits rouges (on peut prendre uniquement les fraises a defaut de fruits rouges)
    1 feuille de gelatine ramollie dans de l’eau froide .
     Preparation:
  • D’abord le biscuits :
    Reduire  le biscuit en poudre soit on met les biscuits dans la machine , ou encore a defaut de machine , on met le biscuit dans un sac de plastique et on l’ecrase avec le rouleau a patisserie (mais il ne faut pas le rendre trop fin ), ajouter le beurre fondue et bien melanger .
  • Verser le tout dans un moule a chareniere (cest a dire a bord amovible)de 22 a 24cm ,et a l’aide d’une cuillere a soupe tasser cette preparation sur le fond du moule et lisser pour avoir une surface uniforme et mettre au frais pendant 30 min minimum.
  • La crème :
  • D’abord on ramollit les feuilles de  gelatine dans de l’eau froide  
  • Dans un Food processor (moulinex) on met le fromage , ensuite la crème fraiche , le lait concentre, le lait ecreme  et la vanille ou la saveur choisit ,  et on mélange le tout bien comme il faut.
  • Puis on  fait dissoudre  la gelatine ramollie dans  4 cuilleres a soupe d’eau sur feu doux et on l'ajoute sur le mélange de fromage. Et on mélange encore une fois.
  • Verser cette preparation sur le biscuits et remettre au frais pour minimum 4heures .
  • En attendant preparer le décor :
  • On fait dissoudre la feuille de gelatine deja ramollit dans 2CaS d’eau sur feu tres doux .
  • Melanger le coulis et la gelatine et couvrir le cheesecake de cette preparation et remettre encore une fois au frais . 

Enjoy bessaha....

5 commentaires:

  1. Tebarkellah 3elik a zine ;-) un cordon bleu
    Peux tu me dire par quoi je px remplacer la gélatine plz

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  2. Merci hassna pour la recette
    et bonne continuation ^^

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  3. merci bcp les filles japprecie enormement votre soutien , hassnaa tu peux remplacer la geletine par de l'agar-agar et tu devrais le trouver dans les maguasins bio mais il faudrait doubler les mesures de gelatine cad si la recette demande pour 5 feuilles ou 10g en poudre tu devrais faire 20 g d'agar-agar car celui-la n'est pas aussi fort que la gelatine .....

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