31 mars 2011

Pear and almond tart / Tarte aux amandes et poires.

Does it ever happen to you that you use many egg yolks in something and then you don't know what to do with the whites (besides a meringue or if you are more daring and adventurous a Macaron ) , this recipe is actually the answer for that , it's really easy ,simple and fast to make and the result is yummy , it'a actually a tart but without the hustle of making a crust , how cool is that!!!!!, and of course you can replace the pears with many other fruits such as apples, peaches, or even berries ,...



Pear and Almond tart
Ingredients:
175g icing sugar
175g butter
50g flour
100 g almond powder
zest of 1 lemon
5egg whites
2 pears
30g almonds flakes

Preparation
  • In a mixing bowl combine the sugar, the flour ,the almond powder and the lemon zest .
  • In another mixing bowl with a hand whisk beat the egg whites slightly , (the goal is just to mix them without reaching the meringue state)
  • Melt the butter and let it cool aside.
  • Mix the egg whites with your dry ingredients(flour mixture) until everything is well combined, then add the melted butter and mix again until the butter is absorbed by the mixture.
  • Poor the mixture in a greased loose bottomed tart tin ( or use like i did a glass tin but still you have to grease it !!!)
  • Peel the pears and slice them into thin slices and place them over the mixture.
  • Sprinkle the almond flakes over the tart
  • Bake in the oven at 200*C for 10 min then lower the temperature to 180 *C and leave for 30 min until golden.

 

VERSION FRANCAISE:

Alors, ca vous est deja arrive de vous retrouver avec des blancs d'oeufs sans savoir quoi en faire?
bien sur , mis a part faire de la meringue , vous pourriez s'aventurer et  faire, si vous aimez prendre le risque  ,
les fameux Macarons , mais si vous etes plutot la recherche d'une recette simple , facile, et surtout rapide a faire , alors celle ci est votre recette idelae , d'autant plus que vous pourriez remplacer les poires par des pommes , des peches ou encore des fraises , selon votre gout ....

Tarte aux Amandes et Poires :

Les ingredients:
175g sucre glace
175g beurre
50g farine
100 d'amande en poudre
zeste d'un citron
5 blancs d'oeufs
2poires
30 g d'amandes effilees

Preparation
  • Dans un saladier mettez la farine, l'amande en poudre ,le sucre glace et le zeste du citron.
  • Dans un autre saladier et avec un batteur manuel battez les blancs d'oeufs (le but est seulement de les melanger sans en faire une meringue!!!).
  • Faites fondre le beurre et laisser  de cote, refroidir un peu.
  • Incorporer le blanc d'oeufs aux ingredients secs (le melange de farine et amande).
  • Ajouter le beurre et bien melanger jusqu'a ce que la preparation absorbe bien le beurre.
  • Verser la preparation dans un moule a tarte a bas amovible graisse (ou un moule a tarte en verre comme dans mon cas que vous devez aussi graisser).
  • Mettez au four a 200*C pendant 10 min ensuite baissez la temperature a 180 et laissez cuire pendant 30 min jusqu'a ce que la tarte soit bien doree.



Enjoy bessaha.....

3 commentaires:

  1. thanx sanaa , try it out n let me know...

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  2. Hello Hassnaa! Thanks your comment on my blog; glad you enjoyed it; please visit often. Lovely recipes and photographs, it's obvious you love baking. Your family benefits! :) You asked about currants - check out this link for various fruits to bake with, and you'll see currants is towards the bottom. http://homecooking.about.com/od/fruit/a/raisinvarieties.htm

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